ITF 51. Internacionalni turnir veterana

niki_pilicITF 51. Internacionalni turnir veterana održao se od 24.-29.08.2015.g. na terenima tenis kluba Opatija i Kvarner u Rijeci. Sudjelovalo je ukupno 144 tenisačica i tenisača iz 22 zemalje: Austrije, BiH, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Luksemburga, Makedonije, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovenije, Srbije, Švicarske, Švedske, Slovačke, Turske, Ukrajine, Južnoafričke Republike, USA i Hrvatske.

Ukupno 112 muškaraca i 32 dame raspoređenih u dobne katerogije od 40+ do 80+ godina! U odnosu na prošlu, ljubilarnu 50. godinu, smanjili smo takmičenje za dvije dobne skupine, što je rezultiralo i nešto manjim odazivom takmičara, a time i nešto manji prihod od kotizacija igrača. U startu je prijavljeno preko 200 sudionika preko ITF-ove stranice, ali je nakon roka za prijavu usljedio velik broj otkaza. Od članova našeg kluba igrali su Marija Kusanović, prošlogodišnja pobjednica u 60+; Vera Kučić, Vinko Deković, Igor Lovrinov, dr Rene Puharić, Flego Igor i Davor Kostelić. Problem prijavljivanja naših tenisača, te izostanak tenisača iz ostalih hrvatskih klubova, je visoka kotizacija od 80,00 €; a zbog pravila međunarodne teniske federacije ITF London, ne možemo našim igračima umanjivati kotizaciju.

Lijepo vrijeme i dobra organizacija karakteristika su ovogodišnjeg turnira. Prva tri dana igralo se u Opatiji i na Marčeljevoj Dragi na terenima tk Kvarner. Manjak jednoga igrališta osjetio se u dinamici turnira u Opatiji, tako da se u četvrtak zadnji meč odigrao iza pola noći. Turnir je završio u petak 29. kolovza u kasnim popodnevnim satima.

Karakteristika turnira je i mali broj prijavljenih dama, tako da su u nekim kategorijama igrale samo po troje tenisačica. Formalno nije bilo niti kategorije 80+ za tenisače, ali smo zbog našeg člana gospodina Vinka Dekovića, uz suglasnost glavnoga suca, napravili zasebnu kategoriju i ako su bili samo dvojica prijavljenih takmičara.

Gospoda su se takmičila u 8 dobnih skupina i po skupinama su pobjednici: Dan Mihai Groza (Rumunjska) 40+; Massimo Cudini (Italia) 45+; Stefan Samweber (Njemačka) 50+; Zsolt Szekerenyes (Mađarska) 55+; Franco Brino (Italia) 60+; Valentin Raus (Rumunjska) 65+; Peter Peczely (Mađarska) 70+; te Giorgio Rohrich (Italia) u 75+.

Dame su se takmičile u 6 dobnih skupina i pobjednice su: Liselot Prechtel (Nizozemska) 45+; Petra Danzinger 50+; Daniela Colombo (Italia) 55+; Radomila Martinicova (Češka Republika) 60+; Nadia Beluzzi (Italia) 65+; te Ruhan Esen (Turska) 70+.

Odigrani su susreti i u dvije kategorije parova kod tenisača i pobjednici su par Loibl/Sulzbacher (Austrija) 50+ i par Ranghi/Rohrich (Italia) 60+.

Kod dama odigrani su susreti u samo jednoj kategoriji 55+ i pobjednice su par Beluzzi/Zoppi (Italia). U mix parovima odigrani su susreti u 3 kategorije i pobjednici su:Groza/Groza (Rumunjska) 40+; Kostelić/Šutalo (Hrvatska) 50+; te Oehlesen/Volstaedt (Njemačka) 60+. Glavni sudac turnira bio je gospodin Zlatko Kamber iz Zagreba, a pomoćni suci bili su svi iz našeg kraja i to: Anton Činko, Mateo Papić, Davor Benić, Ivan Gudelj i Robert Biljan.

Moramo naglasiti i odličnu suradnju i pomoć u kontaktima sa ITF-om u Predsjednika HTSV-a.

I na kraju konstatacija da je odrađen veliki posao, da je organizacija bila dobra, da je većina takmičara bila zadovoljna. Primjedbe su se odnosile na satnicu odigravanja mečeva, što nije u našoj ingerenciji, ali im se nastojalo što više izaći u susret. Osjetio se manjak jednoga igrališta, ali je ove godine iznajmljeno manje terena na Marčeljevoj Dragi.

Financijski smo stabilizirali turnir, ali bi u sljedećem razdoblju trebalo iznaći sponzore za premošćenje načina nagrađivanja, ustanoviti nagradni fond od 5000,00 €; riješiti se jalovih odnosa sa hoteljerima.

Sljedeći ITF 52. Internacionalni turnir veterana bit će od 22. – 28. kolovoza 2016.g.

Ivor Eržišnik, Direktor ITF 51. ITVT