Povijest

tenis_klub_povijest

Teniski klub u Opatiji 1931. godine osnovala su tri brata Zehenkner, tadašnji vlasnici hotela «Kontinental» i hotela «Štrand» u Opatiji. Na Gorovu u Opatiji izgrađena su tri teniska igrališta i osnovan klub pod nazivom «Lawn tennis club Opatija».

1932. godine počinje serija internacionalnih teniskih turnira Kvarnera. Igrališta koriste članovi kluba i hotelski gosti – turisti. Nakon rata, 1948. godine, klub oživljava i održavaju se internacionalni turniri do 1951. godine, kada se po inicijativi Jugoslavenskog teniskog saveza međunarodno prvenstvo premješta u Beograd i Dubrovnik. U periodu do 1956.g. na području Opatije gubi se sav interes za tenis tako, da se na igralištima za tenis otvara ljetno kino. Na upornost preostalih članova kluba, 1956.g. klub se službeno registrira u Tenis klub «Opatija».

tenis_klub_povijest_abb

Tako započinje renesansa tenisa na Opatijskoj rivieri, te se već 1958. godine nastavlja s «Međunarodnim teniskim prvenstvom Kvarnera i Opatije» za mlađe kategorije. 1962. godine izgrađen je kompletni klupski dom, te tako Opatija dobiva suvremeni mali teniski centar u bivšoj Jugoslaviji koji i danas u Hrvatskoj predstavlja jedan od ljepših teniskih objekata.

1964. godine igra se «1. Međunarodno prvenstvo za seniore i veterane», a u Opatiji je osnovan i Teniski savez veterana Jugoslavije sa sjedištem punih 20 godina, kada se premješta u Zagreb. 1970., 1971. i 1972.godine održavaju se tri svjetska prvenstva «Doubler Cup» seniora. Od 1972. godine u T.K.»Opatiji» odigrava se sedam godina zaredom turnir za mlađe igrače «Istarska riviera». 1974. godine izgrađeno je četvrto igralište.

TIjekom svih narednih godina objekt se redovito održavao, renovirao, izgrađena je rasvjeta na teniskim igralištima, izgrađene su tribine, 1994. renoviran prostor za Teniski kafe bar kao i klupske svlačionice, te narednih godina popločane terase, postavljena nova ograda oko objekta, kupljene nove klupe na igrališta, rad u uredu odvija se kompjuterski, te 2005. godine izmijenjena je rasvjeta i postavljena nova na teniskim igralištima.

Kroz teniska igrališta T.K.»Opatija» od 1931. godine do danas prošli su najpoznatiji svjetski igrači: Palada, Mitić, Petrović, Kukuljević, Antolković, Milojković, Mogin, Dara i Marija Mogorović, Dorfmann i Kowaleski iz USA, Nastase, Tiriak i Marmureanu iz Rumunije, Hutka, Kukal, Papig i Lendlova iz Češke, Rodrigez iz Južne Amerike, Šiguro iz Japana, Johanson iz Švedske, Guljas i Machan iz Mađarske, Occer iz Nizozemske, Malligan iz Australije, Merlo, Širola, Cucelli, Ebner, Del Bello i Rohrich iz Italije, Pokorni iz Austrije, Fasbinder iz Njemčke te Pilić, Franulović, Jovanović, Špear, Mima Jušovec, S. Živojinović, I. Flego, I. Prpić te I. Ljubičić.

tenis_povTijekom svih ovih godina naš klub dao je poznate igrače, kao Davis Cup igrača Igora Flega, a 1992. godine jedno kraće vrijeme član kluba bio je i Ivan Ljubičić. Igrači kluba koji su bili na rang isti Jugoslavije od 1970. te na ranglisti Hrvatske, do danas kao pojedinci i ekipno: Zdenko Gržinić, Duško Lade, Branko Brnčić, Josip Fantov, Milorad Radovanović, Damir Seljak,Branko Picul, Robert Flego, Nino Pavlek, Gordan Širola, Valter Puharić,Valter Hrelja, Ivica Pađen, Marko Tomašić, Branislava Radovanović-Malvić, Marina Mihelić, Jadranka Benčinić, Vera Kučić, Rene Puharić, Predrag Barin, Vesna Ferlan, Miren Ivanković, Denis Kurilić, Tanja Cvetković, Igor Vuletić, Bojana Janković, Vedran Janković, Nenad Šepić, Ivan Kovačić, Davor Pilepić, Maks Kosjek, Ratko Kovačić, Branko Picul, Zdravko Marok, Ivo Roth, Vinko Deković, Slavko Petrić i Krunoslav Penkala.

Zadnjih godina, to su Ivor Eržišnik, Adelka Činko, Filip Kovačić, Tihana Pohobratsky, Marko Žunić, Nicol Krunić, Igor Aničić, Goran Popović, Dorian Host, Igor Pilepić, Rene Puharić, Rajko Rončević, Gordan Širola, Igor Lovrinov, Drago Rafajac, Darko Walter, Dragan Radošević, Maurizzio Glažar i Marko Mataija.

Iz našega kluba stasali su i teniski suci: Ivo Roth, Adelka Činko, Dean Rubeša, Davor Pilepić, Anđela Karić. Teniski učitelji i treneri: Valter Puharić, Predrag Barin, Valter Hrelja, Lade Duško, Branko Brnčić, Predrag Đukanović, Denis Kurilić, Robert Flego (danas u inozemstvu) te Igor Flego, Marina Mihelić, Zdravko Walter,Vera Kučić, Kristijan Kisić, Sandro Host. Posebno se ističe Adelka Činko sa ITF Srebrnom Referee značkom od 2007.g.). Neminovno je napomenuti najpoznatijeg teniskog trenera T.K.»Opatije» pok. Josipa Kusturina – Pepija, koji je postao prvim opatijskim trenerom 1934.g. te je trideset godina radio na podučavanju teniskog sporta u našem klubu odgojivši čitavu plejadu tenisača, pa i svjetski poznatih.

pov_tenis_1

Tekst pripremila: Verica Kučić